Почина бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов

Кандидат-президентът на СДС през 2006 г. издъхна 19 дни преди да навърши 87 години

Почина юристът и бивш председател на Конституционния съд Неделчо Беронов. Това съобщи в профила си във фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Няма да се впускам в излишни хвалебствия - той направи достатъчно преживе, за всеки, който го познава, да цени тихото му интелигентно достойнство", написа Кънев. "Загубихме го, преди да сме го заслужили. Той успя да направи света по-почтен, което малцина успяват, и малцина оценяват", пише още той.

Беронов бе кандидат за президент през 2006 г. с кандидат за вицепрезидент Юлиана Николова. Издигнат бе като независим, но бе подкрепен от СДС, ДСБ, Земеделски народен съюз, Демократическата партия и БСДП. Подкрепа за него заяви ЕНП.  Юристът отпадна още на първия тур на президентските избори, като остана трети след Волен Сидеров и Георги Първанов с резултат под 10%.

Беронов почина 19 дни преди да навърши 87 години. Той е роден на 22 юли 1928 г. в Нова Загора. Завършва е Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и Висшия икономически институт в София. В периода 1954-1991 г. е арбитър и главен арбитър в Държавния арбитраж в Стара Загора, Сливен и Варна. 20 г. е арбитър в Арбитражния съд при Българска търговско-промишлена палата - от 1977 до 1997 г.

В периода 1993-1997 г. Беронов е хоноруван извънреден доцент по гражданско и облигационно право в Юридическия факултет на Икономическия университет и Техническия университет във Варна. Има много публикации в юридически списания. През 1997 г. влиза в 38-ия парламент като депутат от ОДС. Есента на същата година е избран за член на Конституционния съд, а от октомври 2003 г. е негов председател на КС с тригодишен мандат. Съпругата му Анна е професор в Медицински университет - Варна, а синът им Камен е математик, доктор на университета в Киото, Япония и настоящ преподавател в Германия.