Вл. Каролев: Референдумът трябваше да е в България и да гласуваме вместо гърците

Въпросът да е дали сме съгласни да ни харчат данъците от МВФ

Икономистът Владимир Каролев направи нестандартно предложение по повод предстоящия референдум в Гърция утре. Според него мястото на подобно гласуване не е в южната ни съседка, а в страни от Европейския съюз. "Що ми се струва, че утрешният референдум по-скоро трябва да се организира в други държави, не в Гърция... Ако утре в България се организира референдум "Искате ли с българските вноски в МВФ да се финансира Гърция, която не прави реформи и живее на чужд гръб", какво бихте отговорили?", попита във Фейсбука си Каролев и предизвика лавина от коментари, според които Гърция трябва да напусне еврозоната и ЕС. Сред тях има и форумци, които питат реторично до каква степен въобще Европа взима сериозно референдума.

"Не съм съгласен с лидера на АЛДЕ, че на гърците трябва да се дават нови 3 месеца отсрочка. Досега сме им дали над 5 години отсрочка и не постигнахме нищо, освен това да прехвърлим дълговете им от европейските банки към европейските данъкоплатци, а самите гърци да си живеят относително спокойно през това време. Отсрочките също струват пари и ресурси. Не е нормално финансовите министри и една купчина национални експерти да киснат през ден в Брюксел, за да бъдат унижавани от нагли гръцки политици, вместо да решават проблемите си у дома. Да не би белгийският министър да няма проблеми, като държавата му има 106% дълг към БВП?", коментира още Каролвев. 

"Да не би италианският да няма с 132%? Да не бъдат австрийският и немският да нямат с дългове от 80%? Да не би Франция да няма проблеми, при положение, че е по-лесно да преместиш цял завод от Париж в Манила, отколкото да разкриеш само едно ново работно място в Париж? Всяка европейска държава има повече от достатъчно собствени проблеми, че дневният й ред да бъде доминиран от гръцките 5 години наред. Пък и аман от спасявания, стимулирания, облекчавания и т.н. щуротии - седма година подред сме в криза, то бизнес цикълът свърши, време е да очакваме новата криза. Да не бяхме правили нищо от тези грандиозни планове, вече да сме се оправили отдавна - България преживя хиперинфлацията за няма и година и 1997 вече дърпаше като локомотив. Истината почти винаги е проста, лъжите са сложни" казва още икономическият анализатор.