Иван Искров: Не съм бил ничия марионетка, няма как да ме шантажират за КТБ

Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и и велики тайни за шантаж, казва още банкерът

Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ. А можеше не само вложителите с гарантирани депозити да си получат парите, а и останалите, които имат пари в нея, смята гуверньорът. Такъв план бил приложен успешно в други държави.

Това казва в интервю за "24 часа" гуверньорът на БНБ Иван Искров. По думите му БНБ бе очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобиваха активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката. Банкерът припомня ситуацията през 2008-2009 г., когато големи финансови играчи се опитаха да разклатят валутния борд.

Искров посочва, че ръстът на спестяванията в нашите банки е най-ценният положителен вот за двата му мандата в централната банка. Като добра атестация за работата му като гуверньорът в оставка посочва и факта, че е успял да се сработи с  5 парламента, двама президенти и 7 премиери, "ако не броим г-н Борисов два пъти".

Искров съветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и и велики тайни за шантаж. 

Нямам нищо лично против него, напротив- желая му дълъг живот и здраве. Но БНБ трябваше да си свърши работата, както повелява законът. И това направихме - аз и моите колеги, обяснява в интервюто Искров.

Моите сметки са в левове в български банки, в самолети на Цветан Василев не съм се возил, никога не съм имал преки или косвени финансови отношения с КТБ, или свързани с нея лица, казва Искров. Не отивам на работа в ЕЦБ - Европейската централна банка. Не мога да не съм доволен, че вече имам няколко предложения, както за чужбина, така и за тук, казва още гуверньорът в оставка.