ЕЦБ отпуска финансова помощ на България и Балканите заради гръцката криза

Запознати със ситуацията на Балканите твърдят, че Източна Европа е в риск поради опасността от разпространение на кризата извън границите на Гърция. Според тях особено голяма е опасността за България, защото в голяма част от банките у нас има гръцко участие

Европейската централна банка планира да разшири подкрепата си за България, както и аз останалите балкански държави, за да предотврати разпространяването на гръцката криза, твърди източник, близък до институцията, цитиран от „Блумбърг“. Идеята е ЕЦБ да предоставя финансова помощ на страните от региона срещу конкретни обезпечения при нужда.

Запознати със ситуацията на Балканите твърдят, че Източна Европа е в риск поради опасността от разпространение на кризата извън границите на Гърция. Според тях особено голяма е опасността за България, защото в голяма част от банките у нас има гръцко участие.

Очакванията за евентуално излизане на Атина от еврозоната след обявяването на банкова ваканция в страната в понеделник (29 юни) потисна сериозно валутите на балканските държави тази седмица.

„Опасенията от „Грекзит“ (излизане на Гърция от еврозоната, от английски Grexit) са разбираеми“, коментират експерти от Capital Economics в Лондон. „Свързаността на Гърция с останалите страни от региона е очевидна, включително и тази с България и Румъния“, допълват те.

В публикацията на „Блумбърг“ се посочва още, че основният фокус на ЕС е поставен върху България заради опасността от разпространение на гръцката криза у нас. В информацията там се допълва, че само за тази седмица дългът на страната ни с падеж 2024 г. е скочил с 25 базисни пункта до 2,61%.

От изданието припомнят, че четирите най-големи финансови институции в Гърция – Националната банка на страната, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank, държат 28 на сто от банковите активи в България и около 12 на сто от румънските такива.

В началото на седмцита Българската народна банка публикува официално съобщение, че това няма да се отрази пряко върху стабилността и нормалното функциониране на финансовата система у нас.

Тогава от Централния трезор успокоиха, че банковата ни система, включваща и финансови институции с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от системите на други страни.

"Българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство", обясниха още от БНБ в своето съобщение.