САС: КТБ изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г.

В решението на Софийския градски съд за начална дата на неплатежоспособността се определяше 6 ноември 2014 г. - когато БНБ отне лиценза на КТБ

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г., т.е. още в деня, в който затвори. Това реши Софийският апелативен съд.

Той отмени решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността се определяше 6 ноември 2014 г. - когато БНБ отне лиценза на КТБ.

Централната банка настояваше за начало на неплатежоспособността да се приеме 30 септември 2014 г., когато за първи път с одит е било констатирано, че КТБ е с отрицателен капитал. 

Междувременно синдиците на КТБ удължиха от 14 на 30 дни срока за изготвяне на списъка с кредитори на фалиралата банка. Те се възползват от промените в Закона за банковата несъстоятелност, които влизат в сила от 3 юли.

Предвид огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби, които трябва да бъдат анализирани, за да бъде качествено и прецизно направен този списък, синдиците на КТБ информират, че ще се възползват от предвидения в закона по-дълъг период за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката.

Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не, се казва в съобщението.

По-детайлният преглед на исканията ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците на КТБ за приетите и отхвърлени вземания към банката, се казва още в съобщението.