От гражданската квота на "Десните" създават партия Българска дясна партия

Те се определят като последните мечтатели за свободна и демократична България, които не са готови да се отклоняват от ценностите и принципите на дясната политическа идея

Гражданската квота на "Десните" създават партия Българска дясна партия. „Ние, от Гражданската квота на Коалиция ДЕСНИТЕ решихме да регистрираме политическа партия, която ще присъединим към коалицията. Взехме това решение, за да можем да водим по-организиран и целенасочен политически живот, избрахме името: Българска дясна партия (БДП), това обяви д-р Илко Семерджиев

В учредителната декларация на проекта "Българска дясна партия" е записано: "Ние сме непоколебимата, истинска и последователна десница. Последните мечтатели за свободна и демократична България, които не са готови да се отклоняват от ценностите и принципите на дясната политическа идея заради изгоди.

Всички ние имаме своята политическа история. На моменти житейският ни път е бил натоварван с идеологически катаклизми, страдали сме от политически предателства, които сме преодолявали с личностен стоицизъм и продължаваме да устояваме, защото сме убедени, че следваме вярната посока - за България, за нас самите, за нашите сънародници и за следващите поколения български граждани.

Ние нямаме зад себе си корпоративната мощ на олигархията, изборните машини за натиск и пазар на гласове както ГЕРБ и ДПС, нито пък вековните структури за злоупотреба с политическо и икономическо влияние на БСП. Ние имаме само дълбоката, искрена вяра, че можем с общите усилия на всички български граждани да осигурим достойно бъдеще на нашата Родина и на децата ни!".

Декларацията е подписана от Илко Семерджиев, Деница Сачева, Красимир Николов, Юлиан Войнов, Илиана Славова, Енчо Енчев и Светла Михайлова. Основните принципи, които си поставят учредителите са: Свобода – изконната човешка ценност и абсолютна предпоставка за развитие на личността и защита на човешките права; Сигурност, която да гарантира неприкосновеността на индивида и частната собственост; Справедливост, заложена както в човешките взаимоотношения, така и при правораздаването; Индивидуален прогрес и благоденствие, като залог за успешно и демократично общество.

А целите, към които се стремят и искат да постигнат: утвърждаване ценностите на свободата, демокрацията, справедливостта, мира, солидарността и хармонията в обществото, и между народите; защита на неприкосновеността на частната собственост, свободната пазарна инициатива и развитие на пазарната икономика; осигуряване на възможност за гражданите да живеят в общество, в което човек успява благодарение на качествата, знанията и труда, който е положил; осигуряване на сигурност за всеки български гражданин; издигане на ролята на българската наука, култура и духовност в обществения живот; мобилизиране на обществената енергия за изграждане на просветена и образована нация; отстояване на националните ценности, интереси, традиции и място на България в ЕС и света; преодоляване на разликата между българските граждани и гражданите на другите европейски страни в стандарта и качеството на живот; отстояване на цивилизационния избор на десните хора и съграденото от тях по пътя за неговото осъществяване, допринасяне за евро-атлантическата сигурност и за благоденствието на обединена Европа.