Андрей Ковачев настоява пред САЩ да паднат визите за българи

Андрей Ковачев постави отново въпроса за отпадането на дискриминационния визов режим за български граждани пред членове на Конгреса на САЩ

На 27 и 28 юни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев участва в Трансатлантически законодателен диалог, който се проведе в латвийската столица Рига. Диалогът обединява членове на Европейския парламент и членове на американската Камара на представителите на провеждани два пъти годишно заседания, едното в САЩ, а другото в Европа. По време на двудневната среща бяха обсъдени въпроси, свързани с двустранното сътрудничество в областта на търговията, енергетиката и сигурността.

По отношение на водените от Европейската комисия преговори за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции д-р Андрей Ковачев подчерта, че едно всеобхватно и балансирано споразумение ще гарантира по-голямо икономическо и политическо влияние на ЕС, и в частност на България, на международната сцена и ще осигури приток на инвестиции, от които българската икономика има голяма нужда. Българският евродепутат призова за намирането на решение на въпроса с прилаганите от САЩ визови ограничения за български граждани и подчерта пред своите колеги, че всички европейски граждани трябва да имат равен достъп до бъдещия трансатлантически пазар на стоки и услуги.

"Ние сме съюзници и стратегически партньори на САЩ, което предполага отпадането на дискриминационния визов режим.", допълни Ковачев.

По отношение на сътрудничеството между ЕС и САЩ в енергийната сфера и нейното влияние върху енергийната сигурност на България той наблегна на необходимостта от намаляване на зависимостта от внос на руски газ чрез диверсификация на източниците на доставки.

"САЩ може да има водеща роля за преодоляване на тази стратегическа уязвимост на държавите от Централна и Източна Европа, където Русия използва своето господстващо положение като лост за влияние.", заяви Ковачев.

По отношение на засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната българският евродепутат вижда необходимост от по-координиран подход между ЕС и НАТО за борба с хибридните заплахи, информационната пропаганда и корупцията в някои постсоциалистически държави, която дава възможност за отслабване на общата позиция на трансатлантическата общност.

"Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за гарантирането на своята сигурност и отбрана. Обединяването на нашите отбранителни възможности под формата на Обща европейска армия, която да допълва ангажимента ни в НАТО, трябва да бъде цел на европейската политика в тази област.", подчерта Ковачев.

Официалната програма приключи с посещение на военна база "Адажи", където се провеждат учения с участие на части на латвийската армия и армията на САЩ в рамките на операцията на НАТО "Атлантическа решимост". През лятото на ротационен принцип в България ще пристигнат военнослужещи от 503-ти пехотен полк на армията на САЩ.