Даниел Митов: За България няма да е голяма драма, ако Гърция излезе от еврозоната

Подготвени сме за тази криза през последните няколко години. Българският бизнес се е пренасочва, гръцките инвестиции у нас вече са на друго равнище.

„Ние държим да видим еврозоната цяла и стабилна. Важно е еврозоната да бъде запазена такава каквато е и Гърция да излезе от тежкото положение. За България няма да е голяма драма, ако Гърция излезе от еврозоната. Държавата, икономиката и банковата система са подготвени за един подобен вариант.” Това заяви външният министър Даниел Митов в ефира на БНТ.

Той беше категоричен, че ако Гърция излезе от еврозоната, ще има известни сътресения и загуба на доверие. „Държавите членки в еврозоната са мощни икономически и мисля, че бързо ще преодолеят този проблем. Най-важното е в Гърция да надделее разума и преговорите да приключат с успешен край. Европа трябва да демонстрира единство”, категоричен беше Митов.

„За нас Гърция е безкрайно важна. Никой не се радва за положението там. Истината е, че с референдуми дългове не се плащат. България се е подготвила за тази криза през последните няколко години. Българският бизнес се е пренасочва, гръцките инвестиции у нас вече са на друго равнище. Тази криза няма да повлияе на българската банкова система и гръцките банки у нас. Това обяви в сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. България не може да вземе отношение по едно евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Гръцките граждани ще вземат това решение на предстоящия референдум.

„В България ще дойдат американци, британци, румънци, албанци. Никой няма да разполага военна техника срещу Русия. Тези тези за истерия и опити за извличане на политически дивиденти. Русия няма причина да се притеснява от два танка. Ученията се провеждат в рамките на споразумението между НАТО и Русия”, коментира той за пореден път разполагането на танкове у нас.