Орешарски нагъл, целият в бяло: Хората ме спират по улицата и ме поздравяват

Задкулисието на ДПС и Станишев, което ми оказваше натиск, сега притиска Борисов

Бившият премиер Пламен Орешарски излезе окъпан в блажено миро след месеци мълчание. Вместо да се извини за агонията и политическата криза, която предизвика на държавата, премиерът на ДПС и БСП се оправда с всички институции за караха си и замеси партии, ДАНС и дори БНБ. 

"В момента се занимавам с академична дейност, ходя с охрана на НСО, както е по закон като бивш премиер. Има и хора по улиците, които ме поздравяват. Никога не съжалявам, че съм бил премиер, защото не се връщам към миналото". Това заяви пред БТВ бившият министър-председател Пламен Орешарски. 

"Хората, които не ме спират, явно не ме харесват. В момента живея в реанимация. Днес има стабилно парламентарно мнозинство, което управлява и няма опозицията която аз имах в предишния парламент. Страната ни е стабилна и не може да се сравнява с положението в Гърция, която е типичен пример за лоша фискална политика. В икономиката ни има плах икономически растеж заради експорта, което значи, че се стабилизират ключови икономики в ЕС", каза още Орешарски.

Той призна, че БСП в лицето на Станишев и ДПС начело с Лютви Местан са го притискали и намекна, че по този начин в момента двете партии действат и с премиера Бойко Борисов. На няколко пъти Орешарски каза, че не е имал достатъчна подкрепа в парламента и не е успял да прокара идеите си. Въпреки това той се чувал често и със Сергей Станишев, и с Лютви Местан.

По повод кризата с КТБ Орешарски си изми ръцете с ДАНС и собствениците на дружеството. "Аз и финансовият министър не отговаряме за банковата система. От КТБ не ни поискаха помощ. Докладът на парламента няма да е квалитетен", оправда се финансистът. Той обаче не можа да обясни как подобен одит няма да е на ниво, след като е правен от негови хора като Йордан Цонев и бившия му министър Тодор Чобанов от ДПС.