​Холандци ще следят България за напредъка й в правосъдие и вътрешни работи

Промените в ЕК обяви българката Кристалина Георгиева

Холандци ще контролират вече докладите на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния. Това стана ясно днес, след като комисията обяви официално промени и размествания в структурата си (виж ТУК). Те влизат в сила от 15 септември.

Ирландката Катрин Дей, която се пенсионира, ще бъде заместена на поста главен администратор от холандецът Александер Италианер.

Кадровите промени бяха обявени от зам. шефа на Комисията Кристалина Георгиева. Тя съобщи още, че предстои да бъдат обявени три конкурса и за постове на генерални директори и за десет вакантни места за заместник-генерални директори.

„Това е шанс за новите държави членки, включително България да се състезават за позиции във висшата администрация на ЕС“, заяви Георгиева.

Освен това шефът на генерална дирекция "Финансова стабилност, финансови служби и капиталови пазари" Джонатан Фол, ще оглави целеви екип по преговорите с Великобритания във връзка с нейния референдум за оставане или излизане от ЕС през 2017 година. Той ще отговаря и за исканията на премиера Камерън да предоговори отношенията на Острова страната с ЕС.

Наблюдатели са категорични, че за България ще бъде много по-трудно под критичния поглед на холандското представителство в комисията за правосъдие и вътрешни работи.

Именно холандците ясно са против приемането ни в Шенгенската зона, позовавайки се на критичните доклади за България и Румъния.