БСП в Кърджали примамва ГЕРБ за обща кметска кандидатура

Ако се постигне до обединение зад общата кандидатура, всяка партия ще участва със собствена листа за общински съветници, уверяват социалистите

Лидерът на БСП в Кърджали Георги Кючуков лично занесе в офиса на ГЕРБ покана за преговори за обща надпартийна кандидатура за кмет, предаде БГНЕС.

Поканата обаче се озова в ръцете на секретарката поради отсъствието на лидерите Цвета Караянчева и Илия Илиев. По време на акцията на Кючуков депутатката и областният управител присъстваха на празничната архиерейска литургия в храма "Св.Йоан Предтеча", отслужена от трима митрополити. В текста социалистът изразява надежда в ГЕРБ да преосмислят позицията си "в името на всички граждани, които не симпатизират на ДПС и желаят различно управление на града".

"Нашата убеденост е, че община Кърджали не се управлява по най-добрия начин, не се съмнявам, че и позицията на ГЕРБ е същата. Предвид реалностите ние считаме, че този модел на управление може да бъде променен единствено с постигането на разбирателство между партиите извън ДПС, което монополизира местната власт. БСП е за общ, непартиен, равно-отдалечен кандидат за кмет, определен след консултации помежду ни на предложения, идващи от двете страни и от граждани, като това не намалява тежестта на всяка от партиите", се посочва още в поканата.

Кючуков уточни, че поканата му за сближаване и обединение зад обща кандидатура е призив в ГЕРБ да преосмислят позицията си за собствен партиен кандидат. "Община Кърджали се нуждае от коренно различен модел на управление, а това би се случило само, ако отделните партии водят диалог помежду си и са съгласни на известни компромиси. От наша страна това е и нашият отказ да издигнем партийна кандидатура. Съгласни сме да чуем предложенията на останалите политически сили, справедливо е на тези избори да има кандидат, отдалечен от политическите формации", заяви лидерът на социалистите. Той акцентира на факта, че ако се постигне обединението зад общата кандидатура, всяка партия ще участва със собствена листа за общински съветници. На този етап само от АБВ са заявили готовност за подкрепа на идеята на БСП, но с условието кандидатът да бъде достойна фигура. Според Кючуков Реформаторският блок в Кърджали не съществува и на практика няма с кого да се преговаря.

Идеята на червените е доста опасна, защото реално създава предпоставка за етнически и религиозен вот в района. И друг път БСП са лансирали подобни идеи, но после винаги са играли задкулисно с ДПС.