В. Уручев: Ако НЕК бъде "занулена", 4 млрд. лева дълг ще се погасяват

Той подчерта, че 20% ръст в цената на тока за бизнеса е голям скок и ще повлияе сериозно върху тяхната производителност

"Трябва да се търсят резервите в българската енергетика", заяви в интервю за Радио Пловдив евродепутатът Владимир Уручев от Комисия по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.

Той подчерта, че 20% ръст в цената на тока за бизнеса е голям скок и ще повлияе сериозно върху тяхната производителност.

"Дълговете на НЕК, са страшно много. Последно, те са над 4 млрд. лева и това говори, че тези предприятия от БЕХ или държавните енергодружества продават на по-ниска цена, отколкото произвеждат електроенергията, иначе е трудно да се натрупат толкова големи дългове", подчерта Владимир Уручев. 

Той смята, че пътищата за разрешаване на дълга са два. 

"Първо, НЕК да бъде занулена, като в определена година разходите и приходите да са равни, след което да се отива към печалба и да се върви към погасяване на дълговете. Това ще доведе до онази справедлива цена на електроенергията, ефективния модел, който да го имаме, съотношение между свободен пазар и регулиран пазар, след което ще трябва да се отива към печалба и да се погасяват, да се връщат тези дългове, които ги има. Това няма как да се случи за месеци, нито за една–две години. Енергетиката е консервативна система и това е период за едно десетилетие", обобщи Уручев.

"Цената на тока действително влияе на конкурентоспособността на бизнеса, особено на тези, които произвеждат и изнасят на международния пазар. И действително, във всички европейски държави схеми, по които определени производства се подпомагат, т. нар. допустима държавна помощ чрез облекчаване на плащанията. В Германия, примерно, бизнесът плаща много по-малко за електричество и това е пътят, по който и ние трябва да вървим – всички трябва да плащат", коментира той.

По думите му, голяма натоварваща компонента са американските централи и ВЕИ-та.