Магистратите бистрят месец и половина съдебната реформа

Медиаторите са Сотир Цацаров, ВКС и ВАС

ВСС обяви, че през юни ще текат интензивни дебати по предложенията за съдебната реформа между магистратите. Организирането на обсъжданията е възложено на "тримата големи" в съдебната система – главният прокурор Сотир Цацаров и председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев. 

Дискусиите по идеите за реформа на Основния закон и Закона за съдебната власт трябва да се проведат в петте апелативни района до 30 юни 2015 г. До средата на юли месец ВСС се ангажира да проведе и специален форум, на който да бъдат представени обобщените становища на прокурорите, следователите и съдиите от цялата страна. За участие във форума ще бъдат поканени всички съсловни организации и членовете на Гражданския съвет към ВСС. Подготовката и организирането на форума е възложено на членовете на ВСС Юлиана Колева и Румен Георгиев.

По-рано през седмицата депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ внесоха текстове за промяна на Конституцията, в четвъртък бе излъчена и специална комисия, която ще работи по реформата на Основния закон. В петък от Министерство на правосъдието представиха и идеите си за промени в ЗСВ. От ведомството определиха минимум едномесечен срок за обществено обсъждане на предложенията и уточниха, че ще се съобразят с всяко становище по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.