Вместо да подаде оставка, Иван Искров раздава оценки, прави се на експерт

Сега по-важно е изборът на управител на БНБ да е правилен, а не бърз, коментира финансовият министър Горанов

Скандалният шеф на БНБ Иван Искров, който допусна кризата КТБ и хвърли в стрес половин България, продължава с наглите си изпълнения – вместо да подаде оставка, която от година политици, експерти и граждани искат, Искров се прави на интересен и дава мнения, че одобрява Димитър Радев за гуверньор.

„Управляващата партия ГЕРБ номинира достатъчно подходящ кандидат за управител на БНБ – човек с огромен опит във финансите“, коментира Искров пред журналисти.

„Оттук нататък следваме процедурите“, заяви управителят на БНБ.

Банкерът изтъкна, че не важно дали той смята кандидатурата на Радев за удачна, а дали ще бъде одобрен или не от достатъчен брой народни представители. Що се отнася до неговата оставка, съвсем скоро ще има възможност да се произнеса“, посочи Искров и добави, че ще подаде оставка предсрочно, ако Радев бъде избран от парламента.

И докато Искров се прави на разсеят гневните вложители в КТБ продължават да настояват той да бъде подведен под отговорност и разследван за грабежа на века.

„Димитър Радев е кандидатурата, която на ГЕРБ ни се струва най-удачна за управител на БНБ, но всяка парламентарно представена партия би могла да припознае един или друг кандидат“, коментира финансовият министър Владислав Горанов бъдещата смяна на управлението на Централната банка.

На въпрос дали има принципна уговорка със сегашния управител на БНБ да си подаде оставката преди изтичането на мандата му, ако има политическа подкрепа за нов управител на БНБ, Горанов каза, че е чувал за такава заявка от страна на Искров.

„Скоро ще има възможност да покаже дали е готов да реализира това, което е заявявал“, посочи финансовият министър. „За съжаление скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга. През месеците от последната година са водени разговори с десетки хора и ние сме застанали зад най-подходящия“, коментира още Горанов.

По думите му сега по-важно е изборът на управител на БНБ да е правилен, а не бърз.