Румяна Бъчварова: Не можем да съборим къщите в Гърмен

Хората в тях няма къде да отидат на територията на общината

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е категорична, че в България може да се живее добре, когато се учим от грешките си. Тя призна, че заради конфликта в Гърмен политиците са допуснали такива, но не спести критиките си и към самата община там. По думите й местната власт е трябвало да уреди документите за собственост на къщите в ромската махала, които най-вероятно с времето ще бъдат бутнати, тъй като по закон на територията има реални собственици, които си искат земята. 

Според нея конфликтът в общината се дължи на наслагване на грешки през годините от институциите, които може би са били умишлени и предизвикани от някого. "Жалкото е, че в в Гърмен тези хора няма къде да бъдат настанени, а в същото време няма как да бъдат изгонени на улицата. Т.е., на този етап жилищата им не могат да бъдат съборени. 

Тя констатира и пропуска на МВР и общината, че са допуснали да се регистрират хора, хора, които живеят като преминаващи, визирайки най-вероятно предстоящите избори. При визитата си в Гърмен тя е видяла много българи и роми, които съжителстват мирно и между тях няма никакви проблеми. Тя допълни, че по тревожния въпрос трябва да се направи сериозен анализ, за да се поправят грешките в тази посока. Бъчварова допълни, че в Гърмен има политическа употреба над хората, което е опасно, а медиите допълнително подклаждали за избухването на сблъсъци в подобни райони. "Хиперболизирането на конфликта ще доведе единствено до политическа спирала, вместо да проявим зрялост, подчерта Бъчварова. 

Тя предложи да се направи например видеонаблюдение в подобни райони, с което да се тушират битовите престъпления. При случая в Гърмен тя похвали действията на МВР, които са били по думите й адекватни. Вътрешният министър подчерта, че всички трябва да положим усилия да интегрираме ромския етнос в обществото.