Опозиционерът Заев на среща с Борисов днес

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев е на среща с министър-председателя Бойко Борисов в Министерски съвет, съобщава novini.bg, позовавайки се на информация от Министерски съвет.

Заев пристигна днес на еднодневно посещение в България по покана на БСП. Според лидера на опозиционния Социалдемократически съюз началото на следващата седмица ще бъде много важно за политическата развръзка на събитията в съседна Македония.

От партията съобщиха, че по време на визитата му в страната се очаква той да се срещне с високопоставени представители на властта, както и с ръководството на опозиционната Българска социалистическа партия.

Посещението на Зоран Заев у нас съвпада с продължаващата политическа криза в Македония, съпътствана от поредица лидерски срещи между ръководителите на основните политически партии в страната - премиера Никола Груевски от ВМРО-ДПМН, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети и Мендух Тачи, лидерите на двете албански партии ДСИ и ДПА.

След хвърлената от Заев бомба за подслушванията и кадруването в съдебната система, в началото на април МВР на Македония съобщи, че ще повдигне обвинение срещу политика за разкриване на класифицирана информация. Опозиционният лидер вече е обвиняем по делото „Преврат“ за насилие спрямо представители на управлението. Според МВР действията на Заев не може да се тълкуват по друг начин, освен като атака срещу институциите в страната. „Обвиняемият в делото „Преврат“ застраши авторитета на македонските служби и постави в опасност сигурността на Македония, твърдят от там.