Казак: Прокуратурата да не бъде използвана за разчистване на политически сметки

Да се отстранява главния прокурор с решение на парламента е неприемливо, посочи още Метин Казак

Управляващите трябва да разсеят опасенията, че с предлаганите промени в съдебната система се цели овладяване на съдебната власт и увеличаване на влиянието върху ВСС. Това стана ясно от позицията на депутатът от ДПС и член на Временната комисия за промени в Конституцията Четин Казак. 

Пред "Фокус" той коментира, че не трябва да се допуска прокуратурата да бъде използвана за разчистване на политически сметки и допълни, че предложението главният прокурор да може да бъде отстраняван от НС, не е приемливо.

„Това предложение не фигурира в окончателния текст на проекта за промени, но ние чуваме, че между първо и второ четене реформаторите отново ще се опитат да прокарат подобни текстове, а те са категорично неприемливи”, уточни Четин Казак. Той подчерта, че при българските условия и предвид натрупания опит в парламентарната практика евентуално решение за увеличаване на правомощията на НС над прокуратурата би породило сериозни съмнения. „Ще се появят опасения, че прокуратурата ще бъде подчинена на политическата воля на управляващите и ще бъде използвана за политически цели и за разчистване на политически сметки, което категорично е недопустимо”, каза още депутатът. 

Казака посочи, че е важно да стане ясно по какъв начин разделянето на ВСС на две колегии и намаляването на мандата му ще допринесе за по-добра съдебна система. Депутатът изрази съмнение, че промените в Конституцията ще бъдат приети до местните избори.