Йорданка Фандъкова за изборите: Няма да влизам в битка

Тя подмина и не коментира изказванията на Соломон Паси, че милиард и половина като пари са ненужно раздут бюджет на Столична община

"Аз няма да влизам в битки за кметския стол. Гражданите се интересуват от това, което вече е направено и мисля, че имаме доста да им предложим. Предпочитам да си работя за града, който иска да мисли за изори. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

Тя подмина не коментира и изказванията на Соломон Паси, че милиард и половина като пари са ненужно раздут бюджет на Столична община. "Преди избори всеки може да си говори каквото си иска. Повече кандидати коментират, но не се замислят за едно - какъв е този бюджет спрямо сумите, с които разполагат столиците на други страни, членки на Европейския съюз. Това, нашето е най-малкия бюджет", коментира тя.

„Целта на новия градоустройствен план на Борисовата градина е тя да се увеличи и запази като парк. В момента се прави само избор на проектант, който да изготви подробния план, и предстои и публично обсъждане на предложените проекти, заяви кметът по повод плановете за реновиране на известния парк.

Общият план ще реши много от проблемите на парка, които са възникнали в последните 25 години. "Градината не е имала устройствен план и това е позволило голяма част от нея да се завземат от частни интереси. "Въобще не говорим за строителство или за ремонт. Ремонтите, които се правят в момента в градината, са по друга програма. Целта е да приобщим нови части към градината и те да останат като парк", заяви Фандъкова. 

"Борисовата градина е в голямата си част паметник на градинското и парковото изкуство и тя трябва да остане във вида, в който е проектирана, разбира се да се ремонтира, реставрира, да е по-приятна за разходка. Нашата амбиция е да се опитаме наистина да върнем част от това, което е загубено в годините, и със сигурност не е в интерес на много хора, затова има и много спекулации по тази тема.", допълни тя. Сред идеите на седемте архитектурни екипа, които са се включили в конкурса на направление "Архитектура и градоустройство", са поставянето на виенско колело, повече велоалеи, реорганизация на павилионите и големи спортни комплекси и площадки.