Бъчварова: Инцидентът в Гърмен е битов, там няма незаконно пребиваващи

По време на парламентарния контрол министърът увери, че с главния секретар на МВР Георги Костов са провели разговори и с двете страни в конфликта и са се постарали да възобновят диалога

Инцидентът в Гърмен е битов, там няма незаконно пребиваващи. Около този битов инцидент обаче има прекалено много политически спекулации и да бъде квалифициран като етнически конфликт, какъвто той не е. Това заяви вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарния контрол.

В района на кв. „Кремиковци“ е осигурена денонощна охрана от близо 70 души. Тя не е позволила извършването на престъпления, увери Бъчварова. Задържани са 10 лица, съставени са 13 протокола за полицейско предупреждение. Срещу служителите на реда са образувани досъдебни производства. В рамките на вчерашния ден са провлечени като обвиняеми 5 лица, задържани са 2, единият до 72 часа, а второто лице е задържано в град Шумен, като предстои конвоирането му днес. На 4 лица има парична гаранция, повдигнати са им обвинения за лека телесна повреда и хулиганство. Проверени са 374 лица, за които не са установени нарушения. Проврени са автомобилите им, които също са изрядни. Ако е имало незаконно пребиваващи роми, те вече са напуснали селото, аргументира се министър Румяна Бъчварова.

Тя увери, че с главния секретар на МВР Георги Костов са провели разговори и с двете страни в конфликта и са се постарали да възобновят диалога. „Смятам, че трябва да продължим в тази посока. Кметът на общината изчаква успокояване на обстановката, за да монтира видеонаблюдение“, допълни министърът Днес на писмена процедура искаме да приемем едно постановление за превенция на битовата престъпност, подчерта Румяна Бъчварова. „Бе взето решение за смяна на ръководствата в полицейския участък в Гърмен, каза в заключение Бъчварова.