Хюсеин Хафъзов: Напрежението в Гърмен няма общо с ДПС

Къде сме били досега, че не сме успели да намерим някакъв механизъм да интегрираме ромите, пита депутатът

Напрежението в Гърмен няма общо с ДПС. Къде сме били досега, че не сме успели да намерим някакъв механизъм да интегрираме ромите? В дебата за Гърмен ще се разбере, че не ДПС е в основата на този проблем. Това заяви депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов в ефира на Нова телевизия.

Самият той обжалва 4-5 глоби за агитация на майчин език. Те са на обща стойност около 10 000 лв и недоумява защо говоренето на турски език дразни хората. „Би трябвало да попитам защо дразни. Нима турците не заслужават някакво уважение и признание? Това кого дразни? Не ощетяваме бюджета”, заяви той. На въпрос защо представителите на други малцинства не агитират на майчин език, той отговори: „Ако арменците желаят – трябва да ги уважим”.

„Защо не се разбере болката, че ние имаме нужда от това да се каже. Да, турци сте, ние ви харесваме и ви обичаме такива, с вашия език? Защо е този негативизъм към нас, защо е тази омраза?”, попита депутатът.  Хафъзов изтъкна, че личността му съчетава „микс от идентичности” – на мюсюлманин, на либерален демократ и на европейски гражданин.

„Аз съм бил заплашван по интернет хиляди пъти”, оплака се той и попита: „С какво Хюсеин Хафъзов плаши”. Той увери, че иска права и свободи за всички граждани, не само за себе си. Хафъзов заяви, че когато някой обижда пророка Мохамед той е нещастен. „Етносите и религиите са част от обществото”, напомни още политикът. На въпрос наистина ли не „ваканцува”, Хафъзов отговори, че има много болка и страдание около него и не може да си позволи да разхищава пари заради това. „Бих дал пари на някоя старица да си плати тока, дори на някой, който да отиде да ваканцува”, каза в заключение депутатът.