Нейнски: Отношенията ни с Турция трябва да са на нова основа - без партии и посредници

Част от усилията й ще бъдат насочени и за провеждането на честни избори

Предложeнието да стана посланик в Анкара ми направи външният министър. Трудно взех решение, но това е професионално предизвикателство – повод да помисля, но и да приема, защото сматом, че може да бъдат открити нови перспективи за страната. Това каза в ефира на Би Ти Ви бившият външен министър Надежда Нейнски.

Четох много за региона, но в Турция се събират всички актуални теми от съвремието и засягат България – енергетика, бежанците, кризите в Близкия изток. Но Българи и Турция сме членки на НАТО, а Турция търси път към ЕС, което е предизвикателство. Затова и една от целите ми е да поставя отношенията между двете държави на нова основа. Потенциал за това има в стремежа на Турция за членство в ЕС и аз ще ги търся именно там. Освен това сега предстоят избори в България. Фалшификацията и нередностите по време на вота са сериозен проблем, особено за Турция – това ще бъде част от целите – усилията ми за честни избори. Все още обаче не искам да правя заявки, защото предстоят още разговори, посочи Нейнски.

Бившият външен министър изтъкна, че ситуацията в Турция е много динамична. Страната нарушава европейските принципи и това обтяга отношенията й с ЕС. Но тя ще се стреми да търси възможностите за развитие на междудържавните отношения и нишите, в които може да защити българските национални интереси.