​Ангел Джамбазки: Бурето на битовата престъпност ще гръмне в цялата страна

Държавата няма воля да се справи с престъпността и беззаконието, казва евродепутатът

Проблемът не е в размера на наказанията за грабежи и набези, проблемът е, че в България се избягва прилагането на наказанието. Престъпниците не стигат до затвора. Центърът на София и на големите градове се превръщат в лошо място за живеене. Това обяви по bТВ евродепутатът Ангел Джамбазки.

Проблемът е, че всичко това се случва с мълчаливото съгласие на институциите. На метри от наглия обир в София е сградата на СДВР. Битовата престъпност е най-големият бич за българските граждани. Другият проблем е, че съдът отказва да гледа делата и това обезсърчава хората. Извършителите на тези деяния са без лични карти, не работят, те са извън закона. Има списък с етническо мотивирани престъпления, свързани с ромите. Потърпевши от тях са и българи и мюсюлмани и турци.

Тази ситуация не е само в Гърмен, бурето с това напрежение ще гръмне и по много други места. Такъв е проблемът в село Марчево и др..

Няма политическа воля за решаването на тези проблеми, а пътят е само през здрава държавна власт. В Гърмен Ахмед Башев е направил всичко възможно там да се нанесат роми, защото не са му стигали гласове, за да печели избори. Незаконните постройки трябва да се премахнат в цялата страна. В София са в няколко района, но кметовете ги търпят, защото имат нужда от гласове. Отделно се налага двоен стандарт за правата на гражданите от неправителствени организации. Само с държавна и гражданска политика може да се излезе от този порочен кръг, категоричен е Джамбазки.