Методи Андреев: Ненчев просто изпълни Закона, който бе приет с пълен консенсус

Чуждите граждани не могат да бъдат осветени, защото този закон не касая тях, твърди депутатът

Въпросът за предаване на досиета от Военното разузнаване не се нуждае от политическа помпозност, каквато демонстрира донякъде военният министър Ненчев. Това е част от изпълнението на Закона за досиетата, който беше приет с пълен консенсус, а не на отделна политическа изява. Затова се опасявам, че това може да създаде известни проблеми за следващите законодателни стъпки, които парламентът ще предприеме. Това заяви в студиото на Би Ти Ви депутатът от ПГ на ГЕРБ Методи Андреев.

По неговите думи осветяването на досиетата на хора във Военното разузнаване няма да засегне чужди граждани, защото в закона изрично пише, че той се отнася до „български граждани към разузнавателните служби и то тези, които са заемали публични действия и са заемали публични длъжности“.

Някои хора правят покрай тези теми предизборна кампания, затова не приемам внушенията, които прави АБВ – че отварянето на досиетата е голяма грешка. Но аз искам само да припомня, че за да бъде приет Законът за досиетата тогава всичко започна с един скандал, инспириран от Румен Петков, когато се очакваше един доклад за МВР. Но пък се получи така, че законът беше приет с пълен политически консенсус – БСП, ДПС, НДСВ, ДСБ – единодушно го подписаха. Но защо смятам, че предаването на досиета е дълбоко политически въпрос... Ще ви припомня само един доклад от 1982 г. В него другарят Живков докладва на другаря Андропов ДС е структура на КГБ. Но по-съществено е как са били подбирани кадрите за тези служби – на първо място - социален произход и идейно-политическа убеденост, второ - партийна принадлежност на родителите и чак на шесто място - партийно възпитание и развито чувство за достойнство. От 25 години пътят на България е противен на посоката на развитието на тези хора, затова те трябва да се оттеглят, да си харчат високите пенсии и да си гледат внучетата, коментира Андреев.