Костов поиска от "Лукойл" копия от договорите за петрол

Бившият премиер се зарече, че ще променят позицията си, ако има разминаване с информацията, подадена от Митниците

Бившият премиер Иван Костов поиска от председателя на управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов да предостави на Лабораторията за управление на риска копия от всички договори на дружеството за внос на суров петрол от 1 януари 2006 до 31 декември 2014 година и взетите счетоводни операции по тях.

Пред "Офнюз" Костов отговори на компанията "ЛУКОЙЛ България", която вчера го заплаши със съд заради разпространения във вторник доклад на управляваната от бившия премиер Лаборатория за управление на риска. Основните заключения в анализа са, че има основателни съмнения, че внасяният в България суров петрол сорт "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със застраховките и таксите за транспорт, които се заплащат на превозвача. Последиците от това облагодетелстват групата "Лукойл" и нанасят значителни щети на българските домакинства и институции, а също така и намаляват конкурентоспособността на българските фирми.

"Ще приемем с благодарност всяка посочена неточност или некоректност в тази информация и сме готови да дискутираме приложената от нас Методика, която е описана надлежно в Доклада, както и направените изводи. В тази връзка се обръщаме към всеки, който желае да провери нашите изчисления и анализ, да го направи", пише Иван Костов в отговора си.

Той уверява, че след като "Лукойл" изпрати договорите си за внос на суров петрол, от Лабораторията за управление на риска ще ги анализират и ще могат да обявят или че подадената им от агенция "Митници" официална информация е погрешна, или да посочат точните суми на завишаването на осчетоводените цени на суровия петрол над борсовите.