​Агенти на Москва атакуват незаслужено военния министър

Осем обществени организации публикуваха обща позиция, в подкрепа на военния министър Николай Ненчев, който вчера предприе решителна стъпка да предаде архивите на военното разузнаване. Вместо адмирации за демократичната постъпка, срещу министъра се надига натиск от страна на слуги на Москва. Ето пълния текст на позицията:

„Колко редки са в българската история и настояще моментите, в които справедливостта тържествува, а подлостта и низостта са наказани. Днес е такъв ден, защото един достоен и честен български министър направи онова, което трябваше да бъде сторено още преди две десетилетия - предаде за отваряне досиетата и за разкриване имената от комунистическото военно разузнаване. Разбира се, отново чуваме воплите и стенанията на бившата, но все още действаща, агентура на комунистическия тоталитарен апарат, която се жалва за „излагането на честни патриоти, служили на родината, макар и в неподходящо време”. В действителност - служили на Родината са онези офицери от българската войска между Шипка и Клагенфурт във времето между 1877 и 1945 г. А шпионите на режима от последвалия период, независимо в коя служба и на каква позиция са работили - са просто слуги на Москва. Тези представители на Московския слугинаж се делят на две - откровени престъпници и онези, „честно служилите”, които са наивни оръжия на същия престъпен режим. Да, те са събирали информация, но не в интерес на България, а в услуга на съветския строй и господство.

Предаването на досиетата на военното разузнаване е важно не само по исторически причини и в името на справедливостта. Важно е и защото персони, които през по-голямата част от активната си кариера са били верни на първо място на Кремъл, ако днес все още са на същите, или по-високи позиции, са опасни за сигурността на страната ни към днешна дата! Опасни са особено в контекста на декларираната от същия този Кремъл враждебност към Родината ни и агресивните му опити да подрине устоите на суверенна България като част от Обединена Европа. Не можем да си позволим лукса, и да поемем риска, да оставим на служба във "Военна информация" индивиди, за които има основателно съмнение, че са зависими от противник, какъвто се явява Русия за европейска България. За щастие в българската политика в последните години изгряха истински патриоти с чувство за отговорност като министър Ненчев, които отстояват с цената на всичко интересите на Родината.

Декларираме своята подкрепа за министър Ненчев в действията му по осветляване на българската армия и изваждане пред очите на обществото ни на имената на служителите, работили в интерес на бившия тоталитарен режим. Оценяваме и усилията на народните представители, които помогнаха предаването на досиетата да се случи въпреки съпротивата.

Също така напомняме на българските политици, считащи себе си за десни, че лустрацията е пътят към скъсване със задкулисието, родено в подземията на ДС, и че самият факт, че отново има толкова голяма съпротива срещу отварянето на поредните досиета – означава, че ИМА смисъл от приемането на лустрацията като действащ закон в страната ни.

Вярваме, че реформи се правят само от реформирани хора със смели сърца и демократични убеждения, които не се страхуват от истината за миналото и имат моралната сила да извършат нужното въпреки яростната, и агресивна, съпротива на статуквото. Хора като министър Ненчев!“

27.05.2015г.

Сдружение „Обединени реформатори”

Гр. София Сдружение „Граждански блок”

Група за обществен натиск

Асоциация „Общество и ценности”

Дискусионен клуб „Свободна България"

Български Лидерски Форум

„Стоп на кремълската агресия!”

„Гражданска инициатива за

демонтиране на ПСА”,

„Обединение за лустрация”