​Ася Иванова: Протестирахме пред украинското посолство, за да запазим статута на българския език

Преследването на майчиния език вече е знак, за нарушаване на правата и липса на демократичност

Преди дни Faktor.bg публикува позицията на Оля Константинова от Болград (виж ТУК) по повод провокация пред посолството на Украйна в София, в защита на българите живеещи там. Несъгласие с нейните тези изрази Ася Иванова, участник в протеста. Faktor.bg публикува правото й на отговор:

Опровержение на „ Писах искрено и от сърце „ Бесарабските българи нямат нужда от изкуствени протести в София“ публикувана на 19.05.2015.

Използвам правото на отговор, за да могат хората сами да достигнат до истината - всичко което ще бъде посочено тук, може да бъде проверено. Позовавам се на основните права, свободи и личната неприкосновеност на гражданите при разпространяване на информация, и правото на свобода на словото - правото да изразиш публично мнението и възгледите си без намеса и натиск, или цензура.

Да си говорим истината, какво се случи всъщност? Започвам от самото начало

На 17.05.2015 / неделя/ беше инициирана символична Акция в подкрепа на българите в Украйна, пред посолството на Украйна в София. Мотивите за акцията са продиктувани от постъпили тревожни сигнали на наши българи, които се намират там и които нямат спокойствието да упражняват правото си на изразяване. Въпреки, че непрестанно вървят опити за постигане на мирен диалог с властите на Украйна. 

На 16.05.2015 обществената организация“ Народна Рада на Бесарабия“, обединяваща всички национални малцинствени групи в Украйна, представя законопроект за национална и културна автономия. Законопроектът е изготвен от всички представители на етническите групи и цели регламентиране и регулиране на правата на малцинствата, като основният момент е правото на съхранение и развитие на езика им. В същата нощ изчезва един от организаторите на проекта /може да се провери/ - Дмитрий Шишман, етнически българин, а голяма част от участниците са арестувани с обвинения в сепаратизъм. Стремежът на българската общност да запази статута на българския език като регионален език в Одеска област е съвсем нормален човешки акт. А преследването му вече е знак, за нарушаване на правата и липса на демократичност. Ето за това и беше инициирана акцията у нас. Да изразим подкрепа и да помогнем да се каже истината. 

Невероятно впечатление прави фактът, че тази Акция предизвиква остро недоволство и също претърпя опит да бъде осуетена, информацията да не достигне до хората. Цитирам въпросната Оля Будникова, или Константинова, която обяснява появата си по следния начин: „В неделя, 17 май, ми писа един познат, че около посолството на Украйна в „Овча купел“ в София от 15 часа щяло да има митинг в подкрепа на бесарабските българи. Предположих веднага, че това няма как да е нещо истинско, защото нито един мой познат от Украйна досега не ми е казвал за подготвянето на подобна акция. Събрахме се само трима бесарабски българи и решихме да отидем на място и да видим, кои са тези, да се опитаме да им обясним, че няма от какво да ни защитават, нашите права като българи в Украйна не са засегнати по никакъв начин. Напротив – благодарение на Украйна ние ги получихме.“

Сега фактите - Оля пристига с напечатан транспарант с надпис „ Стоп на кремълската агресия“, обвит в украински флаг и мъже с рупори, крещящи „ Тук не е Москва“. Както се казва, съвсем невинна неделна разходка, сигурно много от вас така си щъкат с приятели. Тя идва да каже, че с българите в Украйна всичко си е просто тип-топ, и да обясни, че в София не е Москва, явно смятайки, че хората не са чели география. Разбира се мил жест. Сега обратно към ситуацията, която се случи тук и връзката със събитията там. На 06.04.2015 в Одеска област етническите малцинства се обединяват в защита на своите права (обществената организация «Народна Рада на Бесарабия»), представяща националните общности в Одеска област - руска, украинска, българска, гагаузка, молдовска, циганска, полска. След провеждането на конференцията 20 човека са задържани, без да е посочено основание. На 07.04. април оперативните служители на СБУ правят обиск в помещението, където се събират участниците на конференцията. Някои от арестите са по обвинения в сепаратизъм и опит за нарушаване териториалната цялост на Украйна, а също и агенти на Кремъл. Всички тези факти могат да се проверят. В Украйна започва и преследване на всичко руско и налагане на русофобски настроения. Сега се връщаме тук и как са свързани нещата. От къде знаем ние - всъщност това притесни Оля и хората, които са я изпратили, защото тази информация не е трябвало да излиза от Украйна. С риск за сигурността си направихме връзка с хора от там. Каква е връзката? Протестите във България, които вървят четири месеца срещу НАТО и срещу санкциите към Русия. Когато в Украйна разбират, че българският народ съхранява топлите си чувства на любов и признателност към Русия, защото на тези протести се развяват български и руски знамена, звучат руски песни, и т.н. – агресията и репресиите към българите в Украйна стават още по-сурови. Малко по-горе споменах за русофобските настроения там. Въпреки, че и в нашите медии нямаше почти никаква информация за протестите. Въпросът е, че бяха отразени от външни медии.

Сега напомням и за посланието на Оля, която пише от сърце, дошла да види кои са тези дето протестират, защото там нямало нищо такова. Оля дойде с послание «Стоп на кремълската агресия» - огромен плакат може би 1м на 5- печатан в печатница.

Кой се дразни, че българският народ уважава Русия?

Ние излязохме да подкрепим украинския народ, българите в Украйна и правото на културно самоопределяне. Ние излязохме за да кажем истината и да не позволяваме да се скриват факти. Защото напоследък се чувства такава тенденция. И появата на Оля го показа, на пръв поглед невинното и писмо звучи доста опасно в посланията си. » Нямаме нужда от никакви автономии, в които се лъже по руските медии, приятели от България оставете Украйна на мира.»

Оля каза, че и мобилизацията е била нещо много хубаво и полезно. Оля искаше да скрие, това което искахме да покажем.

Искахме да внесем Декларация, и ще го направим. На 24 май бяхме обявили продължение на Акцията пред Посолството на Украйна. Имаше и анонс по една от телевизиите. Акцията не беше проведена.

Заявлението беше подадено, а след това отеглено в последния работен ден в 16,30 ч, след обаждане.

Разбира се, имаше и заплахи.

Така че, всеки да си прави изводите сам.

Българският език вече загуби статута си на регионален език в Одеска област. Предстои да видим дали българите в Украйна ще загубят статута си на граждани...

На извънредно заседание, проведено на 23 февруари, Върховната рада на Украйна отмени действащия "Закон за държавната езикова политика". С това се отне статутът на руския език като официален на територията на страната. За отмяната на закона гласуваха 232 депутати от общо 450. Решението бе подкрепено от повечето депутати от опозиционните "Баткившчина", УДАР и от националистическата "Свобода". Междувременно предишния ден в реч на Майдана лидерът на "Свобода" Олег Тягнибок настоя в Украйна да бъде създадено Министерство на националното самосъзнание и да бъде въведен статут "не гражданин на Украйна". Той поиска и употребата на руски да бъде криминално преследвана.