БСП със своя пенсионна реформа, по-младите - с по-ниска пенсия

Социалистите няма да подкрепят предложението на управлението за реформи

БСП няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха пред медиите зам.-председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова и депутатът от левицата Георги Гьоков. "Ние днес внесохме предложенията си по Кодекса за социално осигуряване. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери", обяви Нинова.

Левицата предлага запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента – 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете и стаж – 35 г. за жените и 38 г. за мъжете. "Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране - ако не ти стигнат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0,4% по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си", поясни зам.-председателят на групата на левицата в парламента.

"Левите" обаче не обясниха защо реформата им се бави "от години", след като бяха на власт и имаха възможност да променят закона за пенсиониране. Вместо това след дъжд-качулка дават акъли на правителство, което не подкрепят и правят очевидно опозиционни хватки.