Борислав Цеков: Управляващите трябва да се натискат по устав

Мира Радева: Законите ни са джунгла

Като доцент губя все повече детайли. Има много неща, които, като ги следиш, се виждат, но вече при мен не са толкова съществени, заяви в предаването "Още от деня" на БНТ социоложката Мира Радева, която стана доцент.

Не виждам енергията, която е нужна за реформа, отговори тя на въпрос на водещия дали ще успеят управляващите да прокарат реформите. "Една глобална система изисква много колективна воля и колективна енергия, уви, аз не я виждам в това общество и това е много тъжно", каза доц. Радева.

Според нея, една от големите спънки в съдебната система е непрекъснатата промяна в законите, подзаконовите актове и начините за приложението им. "Ние сме страната, която непрекъснато произвежда някакви промени. Накрая законът се превръща в една джунгла. Стига се до парадокс, че едни и същи уж хора, с една и съща уж позиция се позовават на различни текстове и взимат абсолютно противоречиви и противоположни решения. Колкото повече правим уж закони, толкова повече се ражда естествената съпротива. Защото всеки юрист и гражданин се губи в тази джунгла. Всеки може да намери някакъв аргумент за решението си в една или друга плоскост", посочи социоложката.

"Политическите партии, които подкрепят правителството, го правят само и единствено защото не са наясно какво ще се случи с тях", допълни тя. Според нея, управляващите сега имат интерес да запазят позициите си, най-малкото за да се утвърдят като сериозни партии.

Когато говорим за съдебна реформа, трябва да се целим към качествени промени, а това се постига с други средства, но не и с промяна на Конституцията или разделянето на ВСС на две камери. Подобряване на качеството на правосъдието е далече, коментира другият събеседник в студиото, политическият анализатор Борислав Цеков.

"Опозицията не е настъпила достатъчно педалите и не натиска управляващите. Все още не е влязла във форма. За това си има обективни причини, но натискът е в интерес на държавата, защото управляващите трябва да се натискат по устав, за да се достигне до ясна визия какво ще се прави в държавата", каза Цеков. "Влизаме в ера на застой, защото думата реформи вече се изпразни от смисъл и нищо не се прави, за да се промени България", допълни той.

Според него, налице е свръхпреяждане с власт от страна на Реформаторския блок. "Нека си припомним, че се оплаквахме от ДПС, а сега го виждаме и при реформаторите", каза бившият царист.

Борислав Цеков прогнозира,че управляващото мнозинство може и да оцелее цял мандат, но от това държавата няма да спечели, защото липсват реални качествени промени и политики. Мозаичната коалиция затъва в тресавището от взаимни противоречия. Прилича на един Брежневски застой", образно се изрази Цеков.