Опитът за помирение в Гърмен се провали

Първият опит за постигане на примирие между българи и роми в Гърмен завърши с провал, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. 

Планираната помирителна среща между двата враждуващи лагера не се състоя. До опита за разговор се стигна след посещението на вътрешния министър Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов, завършило без успех след кървавите сблъсъци в събота. 

В знак на недоволство срещу резултатите от срещата на министъра и главния секретар, протестиращите отново блокираха за кратко пътя към селото и ромската махала. Градусът на напрежението се покачи, но този път до сблъсъци не се стигна. Въпреки това протестиращите са решени всеки ден да правят протестни шествия до решаването на проблема. 

По-рано днес кметицата Минка Капитанова призна публичните подозрения от последните дни за конфликт между нея и бившия кмет Ахмед Башев. Тя обаче смята, че този конфликт няма нищо общо със случилото се. 

Главният секретар на МВР Георги Костов подчерта, че в Гърмен битовата престъпност е много по-ниска от други населени места и обясни, че полицейското присъствие там ще бъде съобразено с възможностите на министерството. 

На този етап без отговор остава и основният въпрос - дали и кога ще се бутат незаконните постройки в ромската махала. И така ултиматумът остава - бунт на 2 юни, ако положението продължи да виси. А от София продължиха да пристигат подкрепления.