Дьо Кабан: Не посланиците, а вие българите ще сложите край на криминалоността в страната

Една банка изчезна заради атаки на олигарх, а не заради бездействието на контролните органи, смята дипломатът

Какво особено казах? Нищо, което вече българите не знаят: проблемите в правосъдната система, констатираната безнаказаност на наркотрафикантите, нищо, което българите не виждат - как една банка изчезна в резултат на атаката на друг олигарх, а не защото правосъдните органи или контролните си бяха свършили работата". Това заяви френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан по време на дискусия "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?", организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Дипломатът получи отличие заради действията му, свързани със съдебната реформа. Ксавие дьо Кабан изнесе данни за действията на съдия Румяна Ченалова по делото "Белведере" и обяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". 

Той заяви, че не заслужава отличие, защото всичко, което е казал, се знае отдавна от хората. По думите му насърчавани трябва да бъдат "магистратите, които се бунтуват срещу поведението на своите колеги". 

"Не чуждестранните посланици ще предизвикат реформа и ще сложат край на криминалността, вие българите. Може да го направите и трябва да го изисквате. Вие възпрепятствахте един от тези олигарси, да застане начело на службите преди две години. Имам доверие, като видях вашата страна как се бунтува и в края на осемдесетте. Желая ви успех и късмет", заяви още Кабан.