Здравната каса иска намаляване на цените на клиничните пътеки от 1 юни

Поводът е отчетено увеличение на обемите извършена дейност от болниците

Здравната каса ще предложи на лекарския съюз намаляване на цените на клиничните пътеки, защото е отчетено увеличение на обемите извършена дейност от болниците.

Управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов съобщи, че намаляването на цените на клиничните пътеки се налага, защото 102 болници са поискали актуализиране на годишните стойности на бюджетите им. На Надзорния съвет на касата са предложили само на 76 лечебни заведения да бъдат увеличени бюджетите. Причината е, че на част от тях още на предишното заседание се взе решение да се отпуснат допълнително средства, като исканията бяха общо за около 114 млн. лева и приспадайки ги оперативното ръководство на касата днес предлага да бъдат отпуснати около 67 млн. лв. допълнителни средства. Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на касата. И тъй като това, по думите на д-р Комитов, не е приемливо, се взема решение да се спази процедурата в подписания рамков договор между касата и лекарския съюз за обеми и цени, където се казва, че когато обемите надвишават договорените цени и обеми, се тръгва към преговори за намаляване на цените на клиничните пътеки.

Така че утре Управителят на Здравната каса ще изпрати писмо с покана за преговори на БЛС на 1 юни за промяна на цените на клиничните пътеки. Едва след тези преговори от Здравната каса ще решат дали да отпуснат исканите 67 млн. лева допълнителни пари за болниците.

Ако не се постигне договореност между Здравната каса и БЛС, може да се върви към решение Министерският съвет с постановление да определя цените на клиничните пътеки.