Орешарски: Опитах да съм рефер на ДПС и БСП, но не ми се получи

Бившият премиер скучен и самодоволен от управлението си, Цонев го обсипваше с тъпи въпроси

"БСП и ДПС бяха в конфликт още преди евроизборите миналата година. Опитах се да им бъда рефер, но не успях". Това заяви пред БНТ бившият министър-председател Пламен Орешарски пред БНТ. 

Той оправда краха на КТБ по времето на неговото управление с Росен Плевнелиев, тъй като той имал ангажимент към контролния орган БНБ. Орешарски дори се оплака, че от "Дондуков 2" са му пречили да разкрие кои са хората зад фалита. Бившият премиер каза още, че е трябвало здравата част от банката да продължи да функционира, но от двупартийното правителство не са го послушали как трябва да се процедира. 

Орешарски подчерта, че не трябва да се променя конституцията, тъй като това нямало да промени нещата. В този смисъл той бил повече скептик за провежданата съдебна реформа, защото нейната ефективност е свързана с прилагането на законите и тяхното спазване, с подмяната на хората, които работят в правосъдната система. 

Според него имало позитивни наченки в започналата здравна реформа, но не знаел какво ще се случи.

Пламен Орешарски беше залят от куп безсмислени въпроси, на някои от които водещият сам си отговаряше. 

Що се отнася до това как оценява управлението си, бившият премиер не прояви и нотка на критичност. Вместо това Орешарски се опита да се измъкне, като обясти, че не било важно да се търси кой стои зад модела КОЙ, а как се управлява държавата. 

Бившият премиер не обели и дума за гражданските протести, за превръщането на НС в концлагер и обслужването на корпоративни и олигархични интереси, които бяха водещи по време на управлението му.