Обърнати наопаки трибагреници развяха в Гърмен пред Бъчварова

Това според местните е знак за война

В Гърмен пристигна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя се обърна към присъстващите с думите: „Тук съм, за да ви чуя”, предаде радио Фокус.

Местните жители побързаха да посочат някои от основните проблеми в общината, насочени най-вече към размириците, възникнали между роми и българи. Румяна Бъчварова се въздържа от какъвто и да е коментар към момента и влезе в сградата на общината, за да се срещне с главния секретар на МВР Георги Костов, с областния управител Бисер Михайлов, директора на ОД на МВР-Благоевград Христо Разсолков, кмета на община Гърмен Минка Капитанова и представители на инициативния комитет в община Гърмен.

Пред сградата на общината са се събрали около 200 души, които развяват четири национални трибагреника. Три от тях са обърнати обратно, което според местните е знак за война. "Не вярвам тази среща да реши проблема с ромите", каза председателят на неправителствената организация "Гражданска съвест" Андон Балтаджиев. Според него още преди години е констатирано, че 129 сгради от ромския квартал "Кремиковци" на село Марчево са за събаряне. След като е изтекъл срокът, в който живеещите в тях е трябвало да го направят доброволно, не са взети никакви мерки.

Балтаджиев подчерта, че това не е война срещу обикновените роми, а срещу тези, които обитават незаконно квартала. Сред тях има и издирвани за престъпления.

Вътрешният министър обеща на гражданите да застане пред тях и да даде информация, след като се запознае с обстановката и чуе мненията на кмета, областния управител и директора на благоевградската полицията.