Бум на тризнаци в Пловдив

За месец 3 бебета наведнъж проплакаха

Втора двойка тризнаци ще се появят на бял свят в Пловдив през юни, след като на 18 май в акушеро-гинекологичното отделение на бившата Окръжна болница се родиха едновременно 3 момиченца, съобщи с огромна гордост кметът Иван Тотев. И в двата случая не ставало дума за зачеване по нормален път, а не ин витро.

"Поне от 50-ина години в Пловдив не си спомням да са се раждали 2 двойки тризнаци в една и съща година, камо ли пък в рамките на един месец", коментира доайенът сред гинеколозите под тепетата д-р Жорж Пелев, началник на АГ-отделението в МБАЛ "Пловдив". Неговият екип продължава да полага грижи за тризначките, които се родиха на 18 май (понеделник), но все още не са изписани и продължават да са в интензивното отделение за недоносени деца.

Две от момиченцата - Даяна и Анелия, все още са в кувьоз, защото тежат едва 1,950 кг и 1,800 кг, докато третото - Дария, вече е наддала до 2,300 кг. Заедно с тях в болницата е и майката героиня Недялка Топорова (на 28 г.), докато щастливият баща военнослужещ Костадин Топоров заедно с първородната си дъщеря Теодора (на 11 г.) в момента купуват бебешки креватчета и колички и превръщат хола в двустайния си апартамент от 48 кв. м в жк "Тракия" в детска стая.

"Много ми се искаше да имам поне един син, ама няма да продължавам с опитите, защото може пак да се роди момиче. Пет жени вкъщи ми стигат", коментира гордият женски баща Костадин Топоров. В понеделник той получи чек за 5000 лв. еднократна финансова помощ от община Пловдив и социална асистентка за срок от 2 година, а кметът Иван Тотев обеща на 6-членното семейство Топорови да съдейства за по-голямо общинско жилище. "Когато тризначките навършат 2 години ще им осигурим места в детска ясла, след това а в забавачка", гарантира кметът Тотев. Той припомни, че всяка година градската управа субсидира детските ясли и градини с над 10 млн.лв. от общинския бюджет.