ГЕРБ: Румъния наруши добрия тон с България

Маковей несправедливо коментирала изявление на премиера Бойко Борисов

Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че евродепутатът и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей е нарушила добрия тон с критичния си коментар към българския премиер Бойко Борисов.

Припомняме, че Маковей коментира пред Нова тв, че Борисов е излъгал, когато е казал, че в Румъния няма сериозен напредък в правосъдието, а действията на прокуратурата там са само разправа с опозицията. Румънката, която сега е евродепутат, добави, че българският министър-председател явно няма реални намерения за борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Категорично не мога да се съглася, но не искам да коментирам кой какво бил казал. Не е и много уместно някой от макар и съседна, но чужда държава, да коментира вътрешно-политически процеси. Бих казал, че добрият тон на международните отношения изисква по-друг подход при такива коментари”, заяви Данаил Кирилов. Той каза, че изобщо не е бил поканен днес на дискусията с Маковей в София.

По повод думите на Радан Кънев – че Реформаторският блок настоява за сериозна реформа в прокуратурата, но от ГЕРБ са против това, Кирилов коментира, че това е само политическо говорене. От РБ изобщо не са водели разговори с ГЕРБ по темата, категоричен е депутатът.

„Аз твърдя, че в Стратегията за съдебната реформа се приеха, включително предложения от прокуратурата, смислени и сериозни преобразувания във вътрешната организация на прокуратурата. При това в доклада за оценка и мониторинг не е имало някакви специални препоръки по този въпрос. Така че не знам, не мога да коментирам такива приказки”, заяви Кирилов.

Той посочи, че от Реформаторския блок само се е говорело, че желаят да се приемат изисквания за прекратяване на мандата на главния прокурор, но такова искане изобщо не било постъпило при изготвянето на проекта за конституционните промени.

„По твърдението, че реформаторите ще искат в Конституцията изисквания за прекратяване на мандата на главния прокурор – такива не постъпиха миналата и по-миналата седмица, когато обсъждахме редакционно текста, който ще се внесе в Народното събрание. Те не са правили такова писмено искане. Единствено от журналисти в кулоарите разбрах, че са говорили това, но писмените им искания бяха в друга посока и те бяха и приети”, добави Кирилов.На въпрос дали в ГЕРБ са били склонни да приемат подобни промени, депутатът отговори: „Не мога да кажа подобно нещо, след като това въобще не е предлагано и не е обсъждано.”