Маковей: Корупцията може да срине цяла държава, затова войната се води докрай

Няма нужда да променяте конституцията, за да преследвате организираната и друга престъпнос

Корупцията е много сериозно престъпление - тя може да разруши една държава - но всичко зависи от вас и от желанието ви за борба до край.

Това заяви Моника Маковей в изключително окуражителното си и искрено слово пред български граждани, общественици и правосъдния министър Христо Иванов.

Бившият министър на правосъдието и автор на съдебната реформа в Румъния е у нас по покана на Инициатива "Правосъдие за всеки", а домакин е Софийският дискусионен форум.

Според Маковей промените в конституцията, които в момента са на дневен ред в България, са просто загуба на време.

Няма нужда да променяте конституцията, за да преследвате организираната и друга престъпност, трябва просто да го направите, препоръча тя и добави:

"Прочетох, че искате и нов антикорупционен орган, но вие вече си имате такъв, който бихте могли просто да попромените, ако това се налага. Другото би било само отлагане, забавяне на истинската работа, която има за вършене"

По думите й един прокурор не бива да чака заповед или подкана от политиците да действа по знак "Давай" - тъй като те никога не биха казали това, нито биха имали изгодата да създават законодателство, което в един момент би могло да се обърне срещу тях и да ги изобличи.

Не ми е било никак лесно - крещели са ми, гонили са ме от кабинети, но е такъв кеф да кажеш "не" на министър или премиер, защото те изобщо не го очакват, сподели Маковей.

Тя даде пример със свой отказ, когато била помолена да предупреждава предварително високопоставено държавно лице за разследвания срещу политици. Дори аз не искам да знам предварително, каза тя.

Маковей се сеща и за заседание с премиер и министри, на което никой не й говорил и я гледали "като извънземно", а премиерът се обърнал с нея към думите "Моника, смятах, че ще преследваме опозицията".

Промяната е заразна, убедена е Моника Маковей. "Тя може да започне с един човек - аз бях една, после към мен се присъедини главният прокурор, после други прокурори и съдии и сега сме една силна група"

Резултатът е десетки осъдени или очакващи съд депутати, 30 бивши министри с присъди и много други, които се разследват.

По този повод депутат се пошегувал с нея, че ако това продължи така, в румънския парламент ще останат има-няма трима души.

На ръкоплясканията на публиката тя отговори, че те са за обикновените достойни румънски прокурори и съдии, които са го постигнали. Аз просто избрах правилните хора, добави тя.

Маковей каза, че е била попитана защо се е провалила на изборите за президент в Румъния, след като се радва на такава популярност в страната си.

Тя разказа, че се е явила като независим кандидат, разграничавайки се и от подкрепящата я партия, и за първи път в историята на Румъния рекорден брой граждани и известни личности и общественици са се включили да работят за нея и да помагат за каузата.

"Реалният резултат бе около 10%. Смятам, че това беше успех - без партия, без достъп до медии, с много малко пари само от дарения", каза тя и добави, че макар да е била позната на хората, те буквално не са разбрали, че се кандидатира за поста на държавен глава поради липсата на медийно отразяване.

"Както вероятно и тук, медиите в Румъния са собственост на олигарси", добави тя и предизвика нови аплодисменти.

"Беше уникална кампания и смятам следващия път да спечеля", заключи Моника Маковей.