Радан Кънев за Гърмен: Ситуацията застрашава националната сигурност

Депутатът подчерта за пореден път, че жителите на гетата за основен резервоар преди изборите

Ситуацията в Гърмен вече застрашава сигурността на държавата, защото законът в такива райони не се прилага. Гетата в страната се толерират главно заради изборите от определени политически сили, които именно там купуват масово гласове. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на Нова телевизия.

Според него не циганите са виновни за случилото се, а политиците, които с години не решават натрупващите се проблеми и не изискват прилагането на закона. Той даде пример с охраната на НСО, която гарантира сигурността на 200 човека, а на хиляди други българи е отказано прилагането на законите. „Незаконните къщи трябва да се съборят, дори и със сила, ако е необходимо, те са опасни за обитаване”, смята лидерът на ДСБ. 

Като основен проблем в момента той открои липсата на законодателен орган на на висша инстанция, какъвто има в Румъния, например. "Няма как да оправяме покрива, без да имаме основите" каза той в заключение. "Важният показател в Румъния е процентът осъдени лица от висшите управленски ешалони, те са много пред нас в това отношение”, уточни лидерът на ДСБ. Той бе категоричен, че прокуратурата работи избирателно и води собствена политика.

„Не е договорено между партиите в правителствената коалиция реформа в прокуратурата, ГЕРБ имат нужда от сериозно убеждаване, че тя е необходима”, каза депутатът. Той посочи като пример случилото се с КТБ, когато институции като БНБ и Комисията за финансов надзор не са си свършили работата, е трябвало именно хората на Сотир Цацаров да се намесят,