Утре ни чакат бури с гръмотевици и градушки

След пладне ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност

През нощта на места в Западна България краткотрайните валежи и гръмотевични бури ще продължат. Над останалата част от страната ще бъде предимно ясно. Утре въздушната маса над страната ще бъде силно неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд, главно над Централна и Източна България.

Над западните райони още от сутринта, а над останалата част от страната около и след пладне ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени от гръмотевици.

Очакваме и градушки. Вятърът ще е слаб, в западната част от страната от северозапад, а в източната – от югоизток, но по време на гръмотевичните бури рязко ще променя посоката и скоростта си. Максималните температури ще бъдат от 22-23° в западните райони до 30° на места в Източна България. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е много малка. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 20-23°. Температурата на морската вода е 19-21°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след пладне ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевични бури. Максимална температура на височина 1200 метра около 17°, на 2000 метра – около 10°.

През следващите дни вятърът ще бъде от запад-северозапад и дневните температури ще се понижат. Ще има временни разкъсвания и намаления на облачността, но над повечето райони ще преобладава облачно време. Ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици, временно усилване на вятъра, локални градушки. По-интензивни и на повече места ще са явленията в сряда.