Борисов от Рим: Нека стимулираме интереса на нашите деца към училището и знанието

Моят призив е като народ усилията ни да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност, заяви премиерът

Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги.

Това написа във Фейсбук по случай днешния празник премиерът Бойко Борисов.

Благодарение на Светите братя старобългарският се превръща в третия класически език на Средновековието след латинския и гръцкия. Затова Великоморавската мисия на Кирил и Методий е дело, което е заслужило признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност, пише министър-председателят.

Като българи пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия. Това е празник, какъвто нямат другите народи по света – тържество и прослава на писмеността, просветата и културата, символ на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Честването на деня на Светите братя Кирил и Методий е един от най-ярките изрази на националната идентичност и на българското самосъзнание, изтъква Борисов.

На днешния ден моят призив е нашите съвместни усилия като народ да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност, казва Бойко Борисов.

За мен е чест да приветствам с добре дошли в Рим децата и техните родители и учители от българските училища в чужбина. Обръщам се към всички българи – нека да продължаваме да стимулираме интереса на нашите деца към училището и знанието, само така можем да допринесем за формирането на техния мироглед, идентичност, ценностна система и социална принадлежност. Нашите деца са нашето бъдеще. Ние носим отговорност към тях и трябва да направим всичко по силите си, за да живеят в една все по-добра България и да се гордеят с това, че са българи, посочва премиерът.

Честит празник на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, завършва той.