Здравният министър чука на глава: Слава Богу, здрав съм!

Искам да сменя алгоритъма на лечение, но се изправям срещу интереси за милиарди, заяви Петър Москов

Проектът на закон е все още на фаза публично обсъждане, още не сме го приели, така че няма място за притеснения, заяви в "Карай направо" по Нова телевизия здравният министър. Той посети онкодиспансера в Русе, където го посрещнаха шефът на диспансера и работещите в многопрофилната болница, които тсе вдигнаха на бунт срещу сливането им.

Искам в рамките на едно лечебно заведение един пациент да получи цялостно обслужване и пълноценното си лечение, обясни Петър Москов. "Предварително ще му бъде изготвен ясен алгоритъм на лечение. Искам Касата да каже така: Ние сключваме договор не за да оперирате, а да лекувате тумор. Ако не можете да го направите в тази болница, ще сте длъжни да сключите с болницата, която може", обясни част от реформата министърът.

„Ако ще се слеем с многопрофилната болница за активно лечение, ще се размие цялата тази структура и пациентите няма да могат да се разпознаят от самото лечебно заведение. Нашият онкодиспансер ползва специалисти и от Силистра, и от Разград”, контрира шефът на онкодиспансера.

„Нищо не се закрива като начин на работа. Тук няма конфликт онкологична болница и многопрофилна болница. Няма добра и лоша болница. Но защо в един двор трябва да има две болници?”, попита здравният министър.

„Те не са в един двор, просто нямаме ограда”, му отговориха.

По думите на работещите в болницата сливането ще означава закриване на няколко отделения в МБАЛ.

Петър Москов обясни: Искам да сменя алгоритъма на лечение, но се изправям срещу интереси за милиарди. Държавата ни е фрагментирана на малки зони на комфорт на общности. Аргументът им е: "Ние сме на печалба!", но кое е по-важното?

Горд съм да рапортувам, че през следващата година ще има вече електронна здравна карта. Ще има индивидуален пакет за доболнична помощ. Ще е ясно, че вие имате право на пет прегледа, пет снимки, изследвания еди-колко си. Вие ще получите в ръката си правото на здравноосигурен..

На въпрос ходил ли е през последните шест месеца на профилактичен прегрем, задравният министър отговори: "Слава богу, здрав съм", и чукна на глава.