Атанасов: Ако не подкрепят съдебната реформа, БСП обслужват тези, които ги свалиха от власт - ДПС

Нека Михаил Миков покаже, че е над дребнотемието и партията е национално отговорна, заяви председателят на вътрешната комисия в парламента

Подписите за внасяне на промените в Конституцията в пленарна зала са събрани, оттам нататък идват трудностите и трябва да се борим за всеки един глас, заяви в "Събуди се" на Нова телевизия председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и вътрешен ред ген. Атанас Атанасов. "Две политически сили - ДПС и Атака, са категорично против по различни конюнктурни причини. Не искам да обсъждам Атака. По-важно е защо ДПС категорично не иска", посочи ген. Атанасов и обясни: "Защото ДПС е дълбоко вкоренена в съдебната система, има своите механизми за вземане на решение в съдебната система. Ще загубят позиции, които дълги години са градили."

Ген. Атанасов призна, че промяната на конституцията зависи от БСП и АБВ. "Това псевдоопозиционно поведение на БСП по отношение промяна на конституцията обслужва ДПС", убеден е депутатът от Реформаторския блок.

Питам Михаил Миков: той как се отнася към обстоятелството, че всички социологически проучвания показват, че над 90 процента от българските граждани искат радикална съдебна промяна. Как той се отнася към тази статистика? Част от неговите избиратели мислят същото. Призовавам БСП да се включат в дебата! От промяната в основния закон ще произтекат и останалите промени в съдебната система. Затова трябва да се отнесат национално отговорно. Да не се занимават с дребнотемие в обществото", призова още генералът. Според него БСП трябва да разбере, че не подкрепяйки съдебната реформа обслужват тези, които ги смъкнаха от власт ДПС, а ДПС не иска радикални промени, защото ще й бъдат отнети всички властови ресурси.

Той поясни, че и сега съществува действаща процедура по импийчмънт на главния прокурор при наличие на системно неизпълнение на служебни задължения и грубо потъпкване на законо. "Но нека отворим вратата обаче - сега за отзоваване на главния прокурор може да взема решение само ВСС. Нека Народното събрание да бъде иницииращ орган. То няма да вземе решение, а ще констатира и ще предостави на ВСС, който ще вземе решението."

"Аз нямам никакви проблеми с прокуратурата, но бих искал да се изясни какво е мястото на прокуратурата в аферата Костинброд и каква е ролята на прокуратурата в аферата КТБ", отговори на въпрос на водещата има ли проблеми генералът с прокуратурата. Според него в комисията за КТБ трябва да бъде поканен главният прокурор и да обясни действията на своите подчинени на 13 юни 2014 г., когато прокуратурата влезе в офисите на банката. Оттам тръгват нещата.

Помолен да коментира изявлението на Иван Костов, в което посочва, че защитен свидетел по делото КТБ е станал собственик на сграда, която е била притежание на банката на Цветан Василев, с други думи, бил е възнаграден, ген. Атанасов отговори: "Не зная, ще проверя. Но за да има предателство, трябвало е да има и приятелство. Хората на Цветан Василев сега обслужват интересите на другата страна - на Сараите на ДПС. Банкерът дългогодишно обслужваше интересите на ДПС чрез своята банка и се възползваше от тази протекция, докато Доган реши, че не им е необходим. Разтури се цялата история. Хората, които работеха с Цветан Василев, бяха вербувани и сега работят срещу него. Говорители на ДПС непрекъснато обясняват, че партията им няма нищо с това, но е точно обратното."

ДПС сметнаха, че като смъкнат правителството на Орешарски, ще им се запази мястото във властта, но бяха изненадани от резултатите на Реформаторския блок. Затова са толкова ожесточени към нас. Затова атакуват Петър Москов, защото засега е най-успешният министър. Атакуват ни жестоко и в съдебната реформа, защото ако реформаторите успеем в тези две реформи, за ДПС място няма да има.

Нашата битка е да не допуснем реванш на ДПС. Те заявяват ежедневно своите апетити към властта, посочи още ген. Атанасов.