Андрей Райчев: През 2016-та борсовата цена на ДПС ще скочи, то ще реши президентския вот

Реформаторският дневен ред е поставен под съмнение, затова РБ е по-агресивен в поведението си, казва Харалан Александров

Хората са свикнали да виждат ГЕРБ в агресивна поза. Но сега се държат консенсусно, успокояващо дори и към опозицията. В ГЕРБ имат увереност в силите си, времето работи за тях, те не се страхуват, че ще загубят властта. Освен това пуснаха балъците напред – да правят реформите, а това са болезнени неща, често са последвани от негативни реакции и недоволство. Затова и поведението на реформаторите е по-агресивно в диалога с останалите политически субекти. Защото за разлика от ГЕРБ те са на повърхността на водата и е нормално да изпитват известен политически страх, защото може да загинат. Тази теза разви в студиото на БНТ социологът Андрей Райчев, който заедно с социалния антрополог Харалан Александров коментира актуални теми от последната седмица.

Според Харалан Александров видимо по-различното поведение на РБ се дължи и на обстоятелството, че реформаторският дневен ред е поставен под съмнение. И ако ГЕРБ като първа политическа сила могат да си позволят по консенсусно поведение, то РБ продължава да се избистря като физиономия и е нормално да има едно по-агресивно на пръв поглед поведение. В същото време е ясно, че случването на реформите не е бърз и лесен процес. Той е свързан с преодоляването на статуквото и то в една много тревожна обществена среда, в която усещането за гняв и безизходица не може да не рефлектират върху поведението и на политиците.

По думите на Александров в момента Местан, Кънев и Борисов се намират в един много странен триъгълник на властова любов. И ако ДПС се опитва да не бъде във властта, тя продължава да бъде важен властови фактор, който не се е отказал отново да се върне във властта – нещо, което ние интерпретираме като задкулисие.

Според Андрей Райчев силната година за ДПС е 2016, когато ще избираме президент, защото именно то определя победителя. Тогава ще има рязко покачване на борсовата цена на партията на Местан, когато отново ще търси възможност за връщането си във властта.

ДПС бяха готови да слязат от властта на последните парламентарни избори за известно време, но с намерението пак да се качат. Те обичат за тях да бъдат отворени и двете врати, но Борисов ги вкара във варианта да бъде отворена за тях само едната – тази на БСП. Сега премиерът с последните си действия започва да открехва и втората врата за движението, което със сигурност ще бъде отиграно от ДПС, коментира Райчев.