Местан: Някой е сбъркал адреса, няма да подкрепим фашистите в кабинета

Националпопулизмът в българската политика има две лица - ПФ и РБ, заяви лидерът на ДПС

Мисля, че ПФ отдавна погълна реформаторите и националпопулисткото направление в българската политика има две лица – ПФ и РБ. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. „Това е много опасна тенденция и никакви емоционални изстъпления, на каквито станахме свидетели вчера, няма да променят тази оценка на ДПС”, добави той.

Местан подчерта, че е изключено да бъде видян неговият подпис или този на някой от парламентарната група на ДПС до този на ултранационалистите от НФСБ. „Изключено е да видите подписа на Лютви Местан или чиито и да е до този на ултранационалистите от НФСБ. Говоря за ултранационалистите и националпопулистите, но проблемът вече е твърде спорен - въпросът дали това направление в българската политика в управляващата коалиция се представя само от ПФ”, каза още Лютви Местан.

Искам да успокоя г-н Радан Кънев, че нямам компромати за него, защото смятам, че той сам по себе си е самодостатъчен компромат, коментира още лидерът на ДПС. „Дори му дължа една благодарност, нека да говори повече. Колкото повече говори Радан Кънев, толкова по-малко на Местан няма да му се налага да прави сериозна кампания”, посочи Местан.

„С поканата за дебати, смея да помисля, че бавно и мъчително узря за необходимостта за диалог с ДПС, но струва ми се, че би трябвало да си даде сметка, че заклинанието, особено монологичното заклинание, не е езикът на диалога. Малко ми е скучен г-н Кънев”, коментира той.

Местан още веднъж успокои Кънев, като заяви, че нямат компромати, но ще коментираме истините за менторите му, но за разлика от него ще се позоват на факти.

Той припомни и събитията около формирането на мнозинството. По думите му, Борисов е бил готово да състави правителство без ПФ, особено след визитата на Жозеф Дол. „На следващия ден обаче точно реформаторите го изрекетираха да приеме в коалицията и ПФ”, уточни Местан.

Готови сме, отворени сме за разговори в полза на националния интерес, но избирателите на ДПС няма да ни дадат мандат с наши политически решения да укрепваме властта на ултранационалистите в управлението на страната, заяви  Местан по повод промените в конституцията.

„Мисля, че при откриването на политическия сезон чухте много ясната позиция на ДПС. Ние неведнъж сме подкрепяли стратегически решения и на този кабинет. Доколкото конституционният проект се внася с тезата, че от успеха на реформата зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат и някой казва на ДПС: „Подкрепете Конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението”, мисля, че е сбъркал адреса”, посочи Лютви Местан.

По думите му е важно мнозинството вътре да реши в коалицията споровете, защото нямат консолидирана позиция и след това да се обърнат към опозиционните партии. „Точно вносителите трябва да ни убедят, че в името на върховенството на закона няма да го погазят. Това ще рече да ни убедят, че във всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено НС, че не газим в територията на Велико НС”, поясни Местан.

Той определи като категоричен тон и експертно становище изказването на бившия конституционен съдия Георги Марков за промените в Конституцията. „По отношение на конституционносъобразността на конституционните проблеми е редно да чуем виден конституционалист като Георги Близнашки. Нерядко съм бил силно критичен към него в статута служебен премиер, но конституцоналистът Близнашки трябва да бъде чут. Мисля, че има много неясни въпроси, спорове вътре в самата коалиция, за да е на дневен ред какво би било отношението на опозиционни парти, каквато несъмнено е ДПС”, каза още лидера на ДПС.