Местан се жалва в Родопите: Искат да ме откажат от майчиния език

Отивам да водя делото на живота си. Това каза в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан часове преди да бъде даден ход на делото срещу политика за това, че е водил агитация на майчин език.

Подобно дело не е възможно в нито една друга страна в Европа, заяви политикът на излизане от сградата на Районния съд в Момчилград, където се гледа делото по жалба на Местан, пише novjvot.info.

Лютви Местан обжалва глоба от 2000 лева, наложена му с решение на ЦИК по чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, заради предизборна агитация на турски език в кирковското село Подкова през септември 2014 г.

В хода на делото Местан помоли съда да отмени наложеното наказание и се позова на международните конвенции за защита правата на човека, според които всеки човек има изконното право да говори на майчиния си език. Като преднамерено, тясно вглеждане само в Изборния кодекс, без ясни критерии, определи ДПС лидерът наложения му акт. Адвокатът му попита защо и как е обосновано решението, какви са критериите за наложения максимален размер на глобата, която всъщност може да е от 200 до 2000 лева, и поиска от съда отменянето на наказателния акт.

Държавата бе представлявана от главния юрисконсулт на областната управа в Кърджали Николай Карагеоргиев, който настоя, че актът е съставен правомерно и се позова на Изборния кодекс.

До месец Момчилградският съд ще излезе с решение по делото.

Днес политикът призова джебелчани да останат на площада и да празнуват, а после да се приберат по домовете си. Той обаче показа единадесет наказателни постановления по обвинения за предизборна агитация на турски език. На едно от тези постановление Местан обърна по-сериозно внимание и уточни, че то е за 681 лева.

Защо точно за толкова, риторично попита Местан. Защото през 681 година е създадена България. С този акт този областен управител все едно ми казва: Внимавай, тук е нашата държава и ако искаш да живееш тук, трябва да се откажеш от идентичността си, от езика си, каза още от трибуната Местан.