Асланов: Колкото по-малка община, толкова по-шантави комбинации за изборите

Обикновено около личности с местен авторитет се групират партии и идеологиите остават на заден план, заяви социологът

Интересът на самите избиратели на ДПС към самите местни избори традиционно не е висок или не е сравним с този по време на парламентарни избори. Това коментира в интервю за Агенция „Фокус” социологът и политически анализатор Юрий Асланов.

„Това го доказват числата от вота за кандидатите за общински съветници и кметове на тази партия през изминалите местни избори”, допълни той.

Според Асланов на фона на общата криза ДПС като партия би могла да се превърне във втора политическа сила на евентуални парламентарни избори. Той уточни, че местните избори, особено в български условия, са толкова специфични и на резултатите от тях не бива да се правят каквито и да е изводи, съотносими към ситуацията в национален план.

„Някой път в две съседни общини ситуацията се развива по съвършено различни логики. Те са силно мажоритизирани и обикновено около личности с местен авторитет се групират партии и идеологиите остават на заден план. Колкото по-малка е общината, толкова по-шантави комбинации виждаме. Това се вижда от коалиции и резултати”, обясни социологът.

Асланов уточни, че на едни места ще се заложат на действащите кметове, които общественото мнение интерпретира като успешни, а на други – на нови лица.

„Това е въпрос на практика и умение на отделните политически субекти да проучват, преценяват правилно и да взимат адекватни решения. Не е въпрос на общ подход. Не могат да се прилагат генерални решения, валидни за цялата страна по време на местните избори”, каза още Юрий Асланов.