Ваньо Танов връща тестовете за лоялни митничари

Граничарите ще изпълняват функциите и на разследващи

Законът връща въведените през 2012 г. тестове на входа на системата в митниците. Така всеки, който кандидатства за работа, ще трябва да мине през тестове за лоялност и психологическа пригодност. През тестове задължително ще минават и действащи митничари, на които им предстои преназначаване на по-висока длъжност.

Ръководството на митниците може да премества и командирова свои служители в рамките на системата на друга длъжност, но за срок, не по-дълъг от 6 месеца в рамките на една година. Когато се налага по-дълъг престой на друго работно място, може да става, само ако служителят даде писмено съгласие пред ръководството. Това предвиждат промени в закона за митниците, които бяха одобрени от кабинета миналата седмица и вече са внесени в парламента. 

Според мотивите на вносителите целта на тестовете е да допуска “влизане” в системата на митниците само на компетентни и пригодни за работа в нея хора, да ограничат корупционните действия, както и да засилят прозрачността и доверието в митническата администрация.

Внесеният проект предвижда също митничарите да изпълняват освен контролни също и разследващи функции с мотив, че така разкриването на престъпления, свързани с укриване на ДДС, акцизи и мита, щяло да става по-бързо и ефективно. Проектът дава право на митнически служители да конвоират задържани от тях нарушители, но само на територията на страната, съобщава 24 часа.

Предлагат се също и по-големи глоби при повторни нарушения на законите, тъй като, според вносителите повечето нарушители се занимавали системно с контрабанда. Затова идеята е глобите да тръгват от 1000 лв. нагоре, а ако нарушенията на данъчните и митническите закони са направени с цигари, да тръгват от 2000 лв.