Сеизмолог: Трус в Шабла може да предизвика цунами в Черно море

Историята ни казва, че в България е имало подобен трус като в Непал - през 1904 г. в района на Кресна. Тогава река Струма е спряла да тече, разказа проф. Бойко Рангелов

Опасността за България идва от огнището във Вранча. Другото място е районът на Шабла и Калиакра. Там огнището е много силно и може да предизвика подобен трус като този в Непал. Такъв трус може да предизвика и цунами в Черно море, предупреди в предаването "Още от деня" на БНТ проф. Бойко Рангелов от Геофизически институт на БАН. 

"Историята ни казва, че в България е имало подобен трус като в Непал. Това е станало на 4 април 1904 година в района на Кресна. Тогава река Струма е спряла да тече известно време, защото са се образували същите пукнатини като в Непал и е трябвало реката да ги запълни. Историята показва, че такива земетресение могат да се случат, но никой не може да предвиди деня или годината. Трябва да се води кампания, която да обяснява как да действаме при един силен трус. Това е технологически възможна задача", обясни сеизмологът.

Земетресението в Непал е ужасно. Системи за ранно оповестяване на земетресения има само в Япония. Те не могат да предскажат евентуално земетресение. Те се задействат при първичните вълни и предупреждават за вторичните вълни, които са много по-опасни и страшни. Това каза пред камерите на БНТ сеизмологът Бойко Рангелов. Аз се занимавам с такива системи от 4-5 години. 

На въпрос дали софиянци трябва да бъдат нащрек в следващите 30-40 години, Рангелов заяви, че би било доста безумно. Човешкото съзнание забравя бързо лошото, каза той. Но трябва постоянно, тихо и спокойно трябва да се обяснява на хората как да реагират, ако има трус. Действията ни трябва да са коренно различни при слаб и при силен трус, посочи ученият.