Ненчев върна топката: Първанов какво направи за армията като главнокомандващ?

Същите тези проблеми, за които ми иска оставката, ги е знаел и е могъл да бъде по-активен, за да има средства за инвеститиции, заяви военният министър

Днес беше един много добър ден за Българската армия. Това обяви в предаването „Още от деня“ по БНТ военният министър Николай Ненчев. "Постигнахме много. Взехме най-добрите решения", добави министърът по повод днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Искам да благодаря на президента, който за пръв път от сформирането на това правителство свиква КСНС с една-единствена точка - българската армия, каза емоционално военният министър. Той благодари и на премиера за участието му. "След съвещанието президентът заяви, че бюджетът за отбраната ще се увеличава. Мисля, че е натрупан негативизъм към Българската армия, а тя е най-голямата опора на българския народ, изтъкна Ненчев.

Бюджетът на армията постепенно започва да нараства, до 2024 ще стане 20% от БВП, съообщи този факт Ненвеч доволен.

Помолен да коментира проверката на прокуратурата за поискан от него подкуп, министър Ненчев посочи: „Аз не знам как ще приключи прокурорската проверка, но съм сигурен в едно - втори път, най-вероятно, никой няма да си позволи да ми предложи подкуп". Министърът поясни, че формата на искането била „покана за разговор".

За искането на Първанов да си подаде оставка, министър Ненчев коментира, че няма нищо по-естествено от това някой на някого да иска оставакта, но е въпрос на ценностна система. "АБВ е част от управляващата дясноцентристка коалиция. Ако аз имах забележка към неговия министър, не бих говорил така, първо бих се срещнал с г-н Калфин."

Ненчев отрече Първанов да е разговарял с него, преди да поиска оставката му. "А той беше бивш главнокомандващ на Въоръжените сили 10 години, така че същите тези проблеми, които дискутираме сега, ги е знаел и е могъл навремето да бъде по-активен, да направи така, че да има средства за инвеститиции и да се подобри състоянието на българската армия", върна на удара министърът.

На въпрос ще подкрепи ли предложението на Калфин възрастта за пенсиониране на военните да достигне 55 години, Ненчев посочи: „На крачка сме да имаме две добри новини“.