Социалист опровергава Куюмджиев: Оставката на Стойнев не е на дневен ред

Коалиционната рамка и критериите за кандидат-кметовете - акценти на последния НС на БСП

Акцентът на горещия уикенд, както вие наричате заседанието на НС на БСП, не беше оставката на зам.-председателя на партията Драгомир Стойнев, най-малкото защото той не присъства на Националния съвет. Негови приоритети бяха приемането на критерии за избор на кандидатите за кметове и общински съветници и коалиционната рамка на партията, към която ще се придържа по време на местните избори. Това обяви в ефира на БНТ Росен Малинов, председател на комисията по коалиционна политика в националния съвет на БСП.

Така той опроверга изявлението на съпартиеца си Явор Куюмджиев, който обяви в събота, че е поискал оставката на Стойнев за това, че през последните месеци неговото поведение като депутат е неприемливо и не отговаря на стандартите на политиката на партията. Малинов обясни, че този въпрос е бил поставен само в рамките на една дискусия, свързан с текущия политически момент в доклада на председателя на партията Михаил Миков.

По думите на Малинов изработването на коалиционната рамка е бил един дълъг процес, в който те са се ръководили от спецификата на местните избори, която не позволява БСП да се яви с единна коалиционна формула, предвид особеностите на всеки един регион. Той обаче беше категоричен, че безпринципна коалиция не може да се случи, в коалиционна рамка ясно е посочено с кого може и с кого не може да се коалират.

На първо място влизаме в коалиция с нашите парламентарни партньори – коалиция „Лява България“. Но някои места ще търсим структурите на гражданското общество – национално отговорни и патриотични организации. Ние няма да се коалираме обаче с партии, които провеждат антисоциална политика, тоест, партиите които са в или подкрепят политиката на кабинета на Борисов. Но не сме казали твърдо „не“ на коалиция с АБВ, посочи Малинов.

Що се отнася до критериите за избора на кандидати за кметовете и общински съветници,

БСП ще подкрепи такива хора, които се придържат към стандартите за лява политика и те станат база на тяхната предизборна платформа, посочи социалистът.