Реформаторите и ВМРО: Повече пари за отбрана

България така да разпредели бюджета си, че да не й се налага да взима заем за купуване на нова техника на армията, но при всички случай има нужда от повишаването на отбранителните й способности

За повече пари за отбрана се обявиха преди днешното заседание на КСНС при президента Росен Плевнелиев лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Държавният глава също многократно се обяви за актуализиране на бюджета за отбрана, защото през тази година парите за военните са намалени, което означава, че страната ни не изпълнява постигнатото споразумение на срещата на НАТО в Уелс миналата година средствата за армията да нарастват плавно като достигнат до 2% от БВП.

Каракачанов предупреди, че предвиждането за следващата година също е за намаляване на бюджета, а армията е оставена на последни издихания.

Според него, с военните се правят много експерименти, съкращават се хора, а това се отразява негативно върху отбраната.

Той добави, че военно-промишленият комплекс "беше разпарчетосан, разпродаден на всякакви измамници, които го нарязаха на скраб и сега ние не можем да ремонтираме техника, която сме произвеждали".

Радан Кънев също даде категорична подкрепа за програмата за повишаване на отбранителната способност на въоръжените сили, която военният министър Николай Ненчев ще представи.

Според него, е по-добре България така да разпредели бюджета си, че да не й се налага да взима заем за купуване на нова техника на армията, но при всички случай има нужда от повишаването на отбранителните й способности.

Кънев обаче отказа да коментира искането на лидера на АБВ Георги Първанов за оставката на Ненчев.

"Няма да коментирам, не виждам причина да влизам в този тон".

Пред президентството се бяха събрали симпатизанти на РБ, които с плакати настояваха за "Пълна декомунизация и лустрация", "България - пълноправен член на ЕС и НАТО", и "Стоп на Кремълската агресия".